Your friends are fundraising. Don't miss out, opt in.

Page closed

This page is now closed. Take a look at other inspiring pages on JustGiving

Closed 14/01/2023

0%
£0
raised of £500 target by 0 supporters

  Weʼve raised £0 to Begrijpend lezen verbeteren

  Closed on Saturday, 14th January 2023

  Don't have time to donate right now?

  Story

  Verbeteren van begrijpend lezen

  Studerend en begrijpend lezen is een moeilijk vak en het is ook erg lastig dit te gaan snappen als het niet vanzelf gaat. Desondanks is het van groot belang bij de basis te blijven. Daarmee bedoelen we dat een leerling veel moet lezen en oefenen. Erover in gesprek gaan en het steeds wat lastiger maken helpt om beter te worden. Teksten die je kunt gebruiken zijn niet enkel en alleen de teksten uit boeken, maar tevens andere teksten, zoals handleidingen en teksten van het internet.

  Vragen

  Een begrijpend lezen tekst snappen begint ook door er vragen bij te stellen. Zelf vragen bedenken kan dan ook heel goed helpen bij het versterken en verbeteren van begrijpend lezen en tekstbegrip.

  Wat is close reading?

  Steeds meer leraren geven een close reading, een onderdeel van taal en terug leidt naar lezen. Maar wat is dat nu precies? En hoe kun je het inzetten om beter te worden in tekstbegrip? Binnen close reading wordt een tekst of een fragment vaker gelezen en steeds vanuit een ander perspectief beleefd. Leerlingen duiken zo dieper de teksten in, maar bestuderen ook de andere facetten. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van de auteurs, de emoties van de personages en de diepere betekenis. Het vak leidt op veel scholen tot goede scores op Cito-toetsen en taaltoetsen. Het is dus absoluut de moeite van het overwegen meer dan waard.

  Advies om lezen moeilijker te maken

  Het leren lezen is een mooi en bewonderenswaardige ontwikkeling. Kinderen die op hun zesde in groep 3 beginnen kunnen bijna allemaal lezen als de kerstvakantie begint. Dat is puik werk, maar wat moet je doen om dit proces te versterken? Een goed advies van leesdeskundigen is om leerlingen boven hun niveau ter laten lezen in plaats van eronder of erop. Door kinderen uit te dagen worden ze sneller gedwongen om moeilijke teksten ook te gaan lezen.

  Groep 3 en lezen

  Dat houdt dus in dat kinderen in groep 3 ook al boeken van hogere groepen kunnen gaan proberen te lezen. Als de groepsleerkrachten de leestoetsen op dat niveau afnemen kunnen de resultaten behoorlijk stijgen. Bovendien kleven aan het leren lezen weinig grote risico’s en een leerling kan dus altijd weer een paar passen terug zetten.

  Veel boeken

  Aan leerkrachten dus vooral het advies om een zo breed mogelijk aanbod neer te zetten.

  Updates

  0

  Meester Kees

  Updates appear here

   2 years ago

   Meester Kees started crowdfunding

   Leave a message of support

   Page last updated on: 9/16/2022 14.13

   Supporters

   0

    What is crowdfunding?

    Crowdfunding is a new type of fundraising where you can raise funds for your own personal cause, even if you're not a registered nonprofit.

    The page owner is responsible for the distribution of funds raised.

    Great people make things happen

    Do you know anyone in need or maybe want to help a local community cause?

    Create you own page and donʼt let that cause go unfunded!

    About Crowdfunding
    About the fundraiser
    Meester Kees

    Meester Kees

    Report this Page